Home / Blog / Constelațiile Sistemice – Trecut, Prezent și Viitor (cont.1)

 

Bert Hellinger1Bert Hellinger – întemeietorul Constelațiilor Sistemice

de Claudia Crișan, psiholog

Constelațiile au fost inițial practicate pe scară largă în Germania, apoi au pătruns din ce în ce mai mult în alte țări din lumea întreagă, în special în lumea latină, care este mai aproape de suflet (America de Sud, Mexic, Spania, Italia, Portugalia), dar și în Asia.

Există mulți practicanți dar și oponenți. Bert Hellinger, fondatorul constelațiilor, este cel care a stimulat cel mai mult răspândirea metodei.

Fondatorul metodei Constelațiilor Sistemice s-a născut la 16 Decembrie 1925, sub numele Anton Hellinger, în Laimen, Baden, Germania, într-o familie catolică foarte religioasă. Începând cu vârstă de 10 ani își începe studiile într-o școala teologică. Datorită credințelor religioase ale familiei, atât Hellinger cât și familia au fost imuni la distorsiunile conceptuale ale Partidului Național Socialist, acest lucru aducându-i lui Hellinger eticheta de „dusman al poporului” din partea naziștilor. Hellinger este chemat să lupte în Armata Germană în 1942 și participă la război pe frontul de Vest. Este luat prizonier în 1945 în Belgia, de unde reușește să scape.

La întoarcerea în Germania, urmează cursurile Facultății de Teologie și Filozofie, la Universitatea Wurzburg. Este hirotonisit și înființează un ordin catolic, primind numele de Suitbert, de unde își ia mai târziu numele de Bert. În 1950 este trimis ca preot misionar în Africa de Sud, în triburile Zulu.

Această experiență în triburi îi influențează major lui Bert Hellinger înțelegerea dinamicilor de familie și de grup, acesta fiind fascinat de anumite ritualuri și reguli culturale care aveau ca scop păstrarea integrității și echilibrului sistemului de familie.

În Africa de Sud își continuă studiile, obținând un master la Universitatea Pietermaritzburg și o diplomă în Educație la Universitatea din Africa de Sud, care îi dau dreptul să predea în școlile publice și private din Africa de Sud.

Hellinger a petrecut 16 ani în Africa de Sud, în acest timp fiind preot paroh, profesor, directorul unei școli mari cu studenți africani și în final având responsabilități regionale pentru 150 de școli.

Participarea sa într-o serie de traininguri inter-rasiale și ecumenice anglicane, conduse de traineri de formare fenomenologică îl impresionează profund pe Hellinger. Aceștia încercau să vadă ceea ce este esențial, ce se naște atunci când perspectivele diferite se observă fără intenție, fără teamă, fără idei preconcepute. Din aspecte care la început par contrare, opuse, antagonice, se poate naște un insight, un adevăr comun, care să împace și să integreze opusele. Aceste noi înțelegeri din perspectiva fenomenologică vin în contradicție cu formarea sa catolică, așadar Hellinger părăsește preoția.

Hellinger povestește într-unul dintre numeroasele traininguri susținute mai târziu despre o întrebare pe care a primit-o de la unul dintre trainerii anglicani: „Ce este mai important pentru tine: idealurile în care crezi, sau oamenii? Pe care dintre acestea le-ai putea sacrifica pentru echilibru (ordine)?”. Pentru Hellinger, care trăise în mod direct ororile Naziste, care sacrificaseră oameni în numele unui ideal, răspunsul a venit natural. „Într-un anumit sens, acea întrebare mi-a schimbat viața. De atunci s-a conturat o orientare fundamentală către oameni, care a fost baza întregii mele muncii realizate începând cu acel moment.”

Hellinger se întoarce în Europa, unde o întâlnește pe prima sa soție. Își începe studiile de psihologie în Viena, unde face o formare în psihanaliză clasică la Asociația Vieneză pentru Psihanaliză (Wiener Arbeitskreis für Tiefenpsychologie). Face de asemenea o formare la Institutul Psihanalitic din Munchen (Münchner Arbeitsgemeinschaft für Psychoanalyse), unde este validat ca psihoterapeut practician.

În 1973 face o călătorie in Statele Unite ale Americii unde face o formare de 9 luni cu Arthur Janov (Terapie Primală). Intră în contact și cu terapia lui Eric Berne (Analiza tranzacțională). Se formează și are diverse experiențe și cu alte terapii disponibile în cultura vestică, în anii 1970-1980: Gestalt-terapia, terapia de grup a lui Carl Rogers, terapia de familie în stilul Virginiei Satir, programarea neuro-lingvistică a lui Bandler, Grinder şi Dilts, psihoterapiile transpersonale (mai ales în munca sa din ultimul timp), psihoterapia transgeneraţională. În cele din urmă, inspirat și din stagiile de practică în psihodramă Moreno, și-a găsit propriul său drum și a întemeiat Metoda Constelațiilor Sistemice.

Influențele pe care le-a integrat şi decantat în metoda Constelaţiilor Sistemice nu se rezumă la cele amintite mai sus. Am mai putea aminti influența lui Jung - conceptul de inconștient colectiv, influențe dintre cele mai diverse precum cele din mecanica cuantică, sau câmpul morfogenetic al lui Rupert Sheldrake, Alexandro Jodorovski, Anne Ancellin Shutzenberger, Didier Dumas, Chantal Rialland, Serge Tisseron, Vicente Calellak etc.

Până la vârsta de 70 de ani își desfășoară activitatea terapeutică în anonimat. Nu documentează abordarea sa și insight-urile, deoarece le consideră că fiind nestatice, ori încadrarea acestora în concepte raționale ar putea împiedica dezvoltarea pe mai departe a terapiei. Bert Hellinger se remarcă tocmai prin deschiderea şi capacitatea sa de învăţare şi de integrare. Orice influență a fost integrată perfect natural în metodă. Bert Hellinger a avut multi maeștrii însă a devenit, în cele din urmă, propriul său maestru.

Acceptă în cele din urmă, la cererea psihiatrului Gunthard Weber - psihiatru, care este fascinat de forma terapeutică și de rezultatele acesteia, să înregistreze câteva workshopuri și să îi fie publicate transcrierile. Ca urmare, în următorii aproape 20 de ani îi sunt publicate zeci de cărți în multe limbi de circulație internațională, iar Hellinger începe să călătorească împreună cu cea de-a două soție în Europa, Statele Unite ale Americii, America de Sud, Rusia China, Japonia pentru a lucra cu oamenii și a împărtăși cunoașterea sa.

 

Dacă vrei să citești mai multe despre Constelațiile Sistemice, vezi și următoarele articole:

Ce sunt Constelațiile Sistemice?

Rădăcini ale Constelațiilor Sistemice in psihologie si filosofie

Lucrul cu Constelații Sistemice în organizații

 

 

 
 
 
 
Josh Gordon Authentic Jersey