Home / Competente

 

ATITUDINI si COMPORTAMENTE DE COACHING ANTRENATE:

La modul real, nu ca ”joc de rol”, într-un cadru și un context sigur, fiindcă doar o relativ îndelungată practică supervizată la început oferă accesul natural, inconștient, la aceste resurse si abilitati.
(lista nu este exhaustiva, prezentam doar o parte din ele):

La nivel de abilitati:

 • Ascultarea

Sistemul nostru educational ne invata sa citim, sa scriem si sa vorbim, insa rareori sa ascultam omul nu ”problema”. Sa ascultam exclusiv ceea ce cealalta persoana spune, intelegand punctul acesteia de vedere, din perspectiva sa, fara a-l judeca. Printr-o astfel de abilitate exersata, un client (fie el intern – organizational) va pleca din sesiune cu o senzatie de eliberare si mai putin frustrat doar pentru ca a simtit un interes autentic din partea coachului. Acest suport e mai eficace decat pare la prima vedere.

 

 • Adresarea de intrebari

Coachingul – prin adresarea de intrebari (cat mai putine si mai laconice)– tinteste constientizarea diverselor perspective personale, chestionarea cadrelor de referință. Aceasta chestionare a clientului de catre coach are loc intr-un parteneriat liber consimțit si de interes in comun asumat, nu ca o simplă curiozitate tehnică în ”problema” clientului, in scopul clarificarii sale cu sine si nu doar pentru ‘a sti’ ce e de făcut, ci pentru ”a face” efectiv ceva; pentru a lasa apoi spatiu - atat cat este necsar - clientului pentru a-si gasi singur raspunsuri ca proprietar si administrator autonom al propriei vieți.

 

 • Prezenta

Rolul primordial al coachului este sa sustina clientul dintr-o instanta neutra, libera de orice experienta personala, autoritate sau pregatire.

Prezenta este cea mai naturala stare si in acelasi timp starea cel mai greu de atins avand pe de-o parte in vedere dorinta coachului de a sustine eficient clientul in atingerea obiectivului si pe de alta multitudinea de idei si experiente personale, chiar ale coachului însuși. Insa respectul pentru client si potentialul sau, alaturi de increderea in proces si a faptului ca nicio solutie din partea coachului nu va fi la fel de potrivita ca cea gasita de client vor fi instrumente in dezvoltarea starii de prezenta lucida, sensibila.

 

 • Relatia/conexiunea

Relatia - acel sentiment de conectare, de intelegere, de ‘a fi’ în rezonanță, pe aceeasi lungime de unda , verbal si nonverbal– care poate fi ceva ce se intampla natural – insa care se cultiva prin experienta sesiunilor de practica de coaching.

 

 • Structura

Un coach cu adevarat profesionist va deprinde arta abordarii structurate, focusate si centrate pe client și ”problema” sa, indreptate spre atingerea obiectivului clientului prin acțiuni concrete. Va avea in vedere agenda clientului, lasandu-i in acelasi timp spatiu sa ‘danseze’ intre optiuni, pentru a face in final conexiuni cu alte intamplari/aspiratii etc.

 

 • Sesizarea tiparelor

Coach fiind, e important sa poti face conexiuni intre tiparele/paradigmele pe care le observi in modul de a gandi al clientului sau in comportamentele acestuia. Fără a le judeca. Pur și simplu observându-le fenomenologic, precum copiii. Sa fii in stare sa-i dai spațiu clientului să-și observe si sa identifice puncte forte dovedite intr-o zona de viață care pot fi utile in altele. Intentia este de a-l sustine pe client in procesul de schimbare a perspectivei sale, făcând zoom-in/zoom-out față de 'harta' cu mai puține detalii pe care o folosea la începutul intalnirii sau macar de a accepta ca lucrurile, situatiile nu se repeta de regula intocmai. Primul client vei fi chiar tu! ”Studiile de caz” sunt chiar cursanții cu problemele, aspirațiile și dilemele lor reale.

 

La nivel de calitati:

 • Atenția/Grija autentica pentru client

Coachingul presupune parteneriat, rezonanță, relație, empatie si in acelasi timp nu se ascunde de asperitățile realității. Creaza constientizare de sine si astfel imputerniceste clientul, care isi asuma responsabilitatea procesului si a rezultatelor sale. E esențial sa-ti pese de client! Si e esențial să-l vezi adult autonom și funcțional.

 

 • Respect

Coachul isi respecta clientul impreuna cu parerile acestuia si este convins de faptul ca acesta are potential si resurse pentru a-si gasi singur solutiile în ”lecția de viață” pe care o numește ”problemă”. Coachul si clientul sunt parteneri egali; coachul nu este Salvatorul clientului. Coachul îl însoțește, îi acompaniază dialogul interior premergător acțiunii pe care o dorește, pentru rezultatele pe care le vrea în viața sa.

 

 • Intuitie

Este o calitate naturala care se acceseaza odata ce ii permitem sa se manifeste si o contemplam dincolo de ‘miscarile’ mintii justificative.

 

 • Incredere

Clientul are nevoie sa simta incredere in coach pentru a se deschide in cadrul procesului. Confidentialitate.

 

La nivel de mind-set:

 • Cadrul in care coachul isi manifesta abilitatile si calitatile:
  • Toti oamenii au intregul potential pentru a ”rezolva” cele care le ies în cale.
  • Fiecare persoana are un mod propriu de a vedea și a aprecia realitatea
  • Problemele nu pot fi ”rezolvate” cu aceeași perspectivă asupra lor și cu același mod de interpretare care le-a creat
  • Suntem fiecare responsabili pentru rezultatele din propria viata.