Home / Blog / Articole Comunitate / Din Seria – Jurnal de Coach

 

"Actor sau regizor?"

de Cătălina Marin, Coach Absolvent 12Coach

Actor sau Regizor?Cine a făcut prezentarea asta? E cam urâțică. Tu, nu-i așa? Eram convinsă. Nu prea te pricepi să faci prezentări vizuale, norocul tău că le livrezi ceva mai bine.”

Auzisem variațiuni pe aceasta temă de multe ori. Iar continuarea poveștii era foarte simplă: mă întorceam la birou și îmi spuneam că nu sunt destul de bună, că nu sunt în stare să fac lucrurile cum trebuie, că iar am dezamăgit. Probabil că tot acolo aș fi și astăzi dacă într-o zi oarecare, în timpul unui astfel de schimb, nu mi-aș fi dat seama că nu sunt altceva decât un receptor de cuvinte și că nu am niciun control asupra emoțiilor mele. Eram un simplu actor într-o scenă ce avea nevoie de mine în postura de regizor. Doar reacționam la replicile celuilalt, fără să-mi înțeleg propriile trări. Mai mult decât atât, din cauza acestei lipse de întțelegere, mă simțeam captivă unui cerc vicios: nu reușeam să formulez o intenție care să mă scoată din vârtej și, cu atât mai puțin, să fac o schimbare. Am ajuns să mă întreb în ce alte situații din viața mea repetam același tipar…

Mi-am dat seama că singură nu pot să înaintez, așa că am cerut ajutor. L-am primit sub forma unui proces de dezvoltare personală al cărui scop a fost sa obțin claritate, să îmi cunosc și să îmi înțeleg trăirile. Rezultatul a fost că am început să mă învăț pe mine însămi. Așa cum conturezi trasee pe hartă atunci când încerci să mapezi noi teritorii, așa am făcut eu primul pas în descoperirea de sine și am putut să îmi cartografiez emoțiile. Am realizat că reacțiile pe care le aveam, gândurile negative legate de faptul că nu sunt destul de bună se reduceau la o simplă, dar puternică emotie: frica…de eșec, de a nu dezamăgi persoana pe care o vedeam ca având autoritate. Prin acest proces m-am întors la emoțiile autentice de copil, am învățat să le recunosc din nou, să le numesc. Deși de multe ori vin deghizate sub forma unor probleme complexe de adulți, sunt aceleași emoții și aceleași mecanisme care s-au format în copilărie și care au fost iîngropate sub filtre, reguli sociale și proiecții. Iar această conștientizare de sine a condus la o “curățenie” a mediului, o claritate în relații, pentru că am iînceput să vad emoțiile, motivațiile din spatele cuvintelor și frustrărilor exprimate de cei din jur.

Totul suna atât de bine pe hârtie…Provocarea adevarată de acum încolo este nu doar să fiu conștienta de emoțiile mele și ale altora, ci să am puterea să le transform în instrumente folositoare mie și nu să le las să mă domine, cum au făcut-o până acum. Dar asta este deja o poveste pentru alta dată.

 
 
 
 
Josh Gordon Authentic Jersey